I vetenskapens förhistoria finns många svarta kapitel. Filmen Agora från 2009 handlar om Hypatia. Hon var världens första kända kvinnliga matematiker. Hon dödades av en kristen mob år 415. Hennes pappa var den sista bibliotekarien i Alexandria.
Filmen är fiktion baserad på verkliga händelser. Första gången jag hörde talas om Hypatia var faktiskt i Bamse. I flera nummer under 80-talet syns det att Skalman har en skylt med texten "
Denna gång ska Hypatia försvaras!" uppsatt på väggen i sitt hus. Strax innan pensioneringen förklarade Rune Andreasson i tidningen vem hon var. Fredrik Sahlin hänvisade också till Skalmans skylt när han
recenserade Agora från Cannes 2009. Fredrik nämner också en nyckelscen där Hypatia säger till en kristen munk: "
Som god vetenskapsman måste jag hela tiden ifrågasätta min vetskap, som god kristen får du inte ifrågasätta din tro".
Min personliga favoritscen är när Hypatia säger till sin slav att klättra upp i masten på en båt som rör sig för att släppa en liten sandsäck för att visa att den bör hamna en bit bakom hasten, eftersom båten rör sig framåt. Den romerska prefekten, som är en gammal elev till henne, undrar vad som är så speciellt med det. Hypatia ger tecken till slaven och säcken hamnar precis vid masten. Hypatia utbrister "
Ja, Ja". Prefekten säger men du hade ju fel. Hypatia fortsätter "
Ja men det här är ett definitivt bevis, säcken föll som om båten låg stilla". Prefekten: "
Vad innebär detta?" Hypatia: "
Jag vet inte...". Jämför detta med att dagens vetenskapsmän
inte vet vad 96% av universum består av och de är inte rädd för att erkänna det
Vetenskap handlar om att kunna ifrågasätta etablerade sanningar OM man kan komma på något som bättre stämmer överens med tidigare teorier. Frågan är hur många som upptäcke den vetenskapliga metoden innan
Galileo Galilei började experimentera runt år 1600. Läs mer om Hypatia på
engelskspråkiga Wikipedia
Se den redan idag på
Headweb eller
köp DVDn
Trailer till Agora
Dokumentär om Alexandria
Kommentarer