Oct 1, 2018

Skånes Historia och Uppåkra

Skånes Historia

Det finns knappast något landskap i Sverige som upplevt så mycket som Skåne. Skåne har varit en plats där maktspel i Norden och norra Europa har utspelats. Det började med Uppåkra och fortsatte under lång tid framåt. Har läst del 1 av 3 av Gunnar Wetterberg:s omfattande Skånes Historia. De rekommenderas verkligen. 

Om ni har vägarna förbi Skåne, missa inte ett besök i Uppåkra. En plats som som var bebodd år 100 fram till år 1000. Som jämförelse grundades Birka ca år 800.
Skånes Historia - del I, II och III

Skåne är mer än någon annan del av Sverige ett kulturlandskap. Hit kom de första människorna, här byggdes det nuvarande Sveriges första domkyrka och här grundlades tidigt ett universitet. Närheten till kontinenten och positionen som gynnat sjöfarten har gjort att Skåne snabbt påverkats av strömningar ute i Europa, samtidigt som det strategiska läget även gjort området utsatt och omstritt.

Uppåkra


Uppåkra i Vetenskapens Värld - hela avsnittet om UppåkraJärnålderns Uppåkra -c:a 100 f.Kr.- 1000-talet e.K. Uppåkra Arkeologiska Center har guidade visningar, där man berättar historien om Uppåkra, dess bosättning, makten i området, fynden som gjorts vid utgrävningarna, och mycket mer.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...