lördag 2 november 2013

Recension av Njutning av Ulf Ellervik - en perfekt julklapp 2011 kom boken Ond kemi som berättade om kemins mörka sida. Om droger, gifter, sprängämnen och ond bråd död. För att balansera detta kommer nu Njutning om livets ljusa sidor sett ur ett kemiskt perspektiv. Dock är det inte några tråkiga formler som möter dig som läsare. Det är också en berättelse om människorna bakom kemin eller hur kemi påverkar individer och samhälle. Ellervik ser samband mellan till synes skilda discipliner som konst, kemi och samhällsutveckling. Det påminner lite om James Burkes TV-program Connections. (Alla tre säsongerna från 70- och 90-talet finns på YouTube

Ellervik infogar många konstverk i boken med koppling till kemin som nämns. I bokens epilog nämner författaren att han är en förespråkare för att naturvetenskap och konst. Boken är full av information och det finns massor med att lära sig. Här ett mycket litet urval från boken.  • Varför kan vi se?
  • Färgblindhet
  • Hur kunskap i kemi gjorde att man kunde skapa perfekta konstkopior.
  • Hur man försökt komma på hemligheten bakom Stradivarius fioler
  • Vad lumpsamlare samlade och vad det har att göra med våra sedlar
  • Varför smakar maten sämre på ett flygplan
  • Varför är himlen blå?
  • Är verkligen det mjölksyra vi känner vid träningsverk?
Om du undrar om du behöver kunna kemi för att ha glädje av boken är svaret ett rungande nej. Dock får läsaren alla nämnda ämnen presenterade i marginalen så de som har ett intresse får sitt lystmäte stillat. Du behöver inte ha läst Ond Kemi för att hänga med i Njutning.

Ett smakprov från Njutning hittar du här

Läs gärna denna intervju i DN av författaren från april 2013 och denna i Lundagård från juni 2013. Eller varför inte lyssna på hans sommarprogram från 2012 på sr.se.

För er som inte redan sett Ukf Ellerviks spännande och informativa förelösning i samband med hans förra bok "Ond Kemi" finns den på YouTube:


Köp den på Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...