Translate this blog

Dec 9, 2011

Higgspartikeln - en första glimt?

Peter Higgs (en av teoretikerna bakom Higgspartikeln) Foto: Ken Currie
På tisdag 13 december ska CERN hålla en öppen träff om det senaste från ATLAS och CMS. Många tror att de kommer att nämna att de fått en 2,5 respektive 3,5-sigma resultat. Ett sigma-3 resultat betyder att det är ungefär en chans på 370 att det bara är en tillfällighet. Detta kan låta mycket men det har hänt innan att man fått liknade resultat och att det visat sig vara en statistisk tillfällighet. Skillnaden nu tror många att de båda detektorerna har fått ungefär samma resultat. Dock räknar man inom partikelfysiken inte med att något är säkert förrän man fått ett sigma-5 resultat. (En på 60 miljoner att det är statistik tillfällighet). Här får du på ett enkelt sätt förklarat vad en Higgspartikeln är

Klicka gärna på sigma-3 och sigma-5 länkarna. Då kommer då till den fantastiska Wolfram alpha sidan. På den kan du få fram massor av info kring matematik och statistik.

Här kan du läsa vad Nature skrev efter den öppna träffen. I princip var det samma info som redan kommit ut innan. Kanske en första glimt, kanske en statistik tillfällighet som går bor när man analyserat mer data.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...