onsdag 26 oktober 2011

Mina tips på naturvetenskapliga böcker

Under åren har det blivit en hel del naturvetenskapliga böcker och då i synnerhet mer eller mindre populärvetenskapliga fysikböcker. Böckerna nedan är de som jag verkligen tyckt om. Vill ni veta mer om dem och se om de passar er, sök upp dem på wikipedia. Jag tar tacksamt emot tips på andra liknande böcker.

Barn
Naturvetenskap
George och universums hemlighet - Lucy och Steven Hawking
Fiktion för 7-12 år i rymdmiljö
George och rymdjakten - Lucy och Steven Hawking
Fristående uppföljare till boken ovan

Ungdom
Vetenskap
The Magic of Reality - Richard Dawkins
Dawkins förklarar verklighetens magi. Boken är uppbyggd på några frågor som han besvarar: Varför händer dåliga saker, Är vi ensamma i universum? Vad är saker gjorda av? Vad är solen? Varför blir det dag och natt? Vad är en jordbävning? Vad är en regnbåge? Vem var den första mannen och kvinnan? När började allting börja? Bokus

Vuxen
Fysik
The black hole war (my battle with stephen hawking to make the world safe for quantum mechanics) -  Leonard Susskind
För över 30 år sedan satte Hawking fysikvärlden i klistret genom att påstå att information gick att förstöra, bara att slänga det i ett svart hål. Ingen kunde hitta några fel. Boken handlar om Susskind tillsammans med några kollegor höll på i 30 år för att bevisa att Hawking hade fel. Bland annat kom man fram till att universum kan vara ett hologram.

The fabric of the cosmos - Brian Greene
Om relativitet, rum och tid. En hel del om varför tiden verkar ha en riktning. Sedan om universums början och vad inflationen gjorde med universum i början. Därefter om stäng- och branteorierna. I slutet om supersymmetri, mörk material och mörk energi. I slutet tangerar han det Susskind skriver om i sin bok nämligen sambandet mellan entropi och svarta hål. (Nova PBS kommer att visa en dokumentär av och med Brian Greene from 2 november. Det ska gå att se gratis på seriens webbplats på Nova) Den ska handla om delar av innehållet i boken. Nedan en trailerThe hidden reality - Brian Greene
Här handlar det mycket om multiversa. Att det finns inget som hindrar teoretiskt att vårt universum bara är ett av många universe. Sist i boken om hur det är möjligt att vi likt Matrix kanske bara är ett datorprogram som körs.

Biologi
The greatest show on earth - Richard Dawkins
I tretton kapitel går han igenom varför evolution är att betrakta som fakta.

Biografi
Surely You're Joking, Mr. Feynman! - Richard Feynman
Richard Feynman en mångkonstnär som bland annat utvecklade kvantfysiken. Hjälpte till med att skapa atombomben i Los Alamos och utredde Challenger olyckan 1986. I boken berättar han om hans fascination om att knäcka kassaskåp, åka till Brasilien och lära sig spela samba på trumma (och undervisa i fysik också). Flera upptåg under studietiden och under Los Alamos tiden är med i boken.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...