Sep 10, 2008

"one ring to rule them all!"


Jag försökte komma åt webbsändningen men det var helt omöjligt. Först kl 11 hade Cern lagt till fler länkar. En kul grej var att det tog en timme för att köra protonstrålen en hel runda på 27 km! Som att cykla till jobbet... Detta berodde på att man stoppade protronstrålen efterhand för att kontrollera att den låg rätt. I fortsättningen går det betydligt snabbare.
Intresset har exploderat på nätet vilket grafen visar. Hoppas att intresset är fortsatt stort. Klicka gärna på ettiketerna LHC eller fysik i min blogg för mer info.
Aftonbladet, SvD, DN

SvD avslutar artikeln i dagens webbtidning med
Den stora utmaningen för forskarna blir hur all information från acceleratorn ska hanteras. Den dagliga informationen motsvarar ungefär tre gånger alla telefonsamtal som pågår i världen – och data ska samlas under tio år. Cern hoppas kunna använda den nya Grid-teknologin som möjliggör enorm datakraft genom att koppla ihop nätverk över världen.
Jag menar att den största utmaningen är för fysikerna att förklara för allmänheten vad de sysslar med och varför det är så viktigt.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...