tisdag 19 augusti 2008

Fermilab letar efter besökare från andra dimensioner

Fermilab Looks for Visitors from Another Dimension: Scientific American: "—the three dimensions of space and one of time—would be among the most earth-shattering discoveries in the history of physics. Now scientists at the Fermi National Accelerator Laboratory in Batavia, Ill., are designing a new experiment that would investigate tantalizing hints that extra dimensions may"

Artikeln nämner sterila neutrinos. En sorts neotrinos som till skilnad från de kända tre, endast reagerar med annan materia genom gravitation. Detta gör det svårt att upptäcka. Det är därför det endast är en hypotes att så många av neutrinona förvandlats till elektronneutrino.

Det är godis för strängteoretiker som har svårt att få gehör för sina idéer då de är svåra att undersöka. Dels för att det krävs extremt stora energier, mycket mer än man kan åstakomma i accelratorer idag. Dels för att strängteor ger så många förutsägelser. Hur vet man då om en strängfysiker inte bara gissar hej vilt för att få rätt någon gång?

PS Artiklen på Scentific American är skriven av Marc Alphert som nyligen släpt en triller om fysik (Final Theory) som är lite för lik Da Vincikoden. (Fast den verkar i sin tur ha kopierat tidigare trillers) DS

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...