tisdag 16 september 2014

Kvinnor inom vetenskapen som borde vara mer kända

Den 13 aug fick den första kvinnan, Maryam Mirzakhani, Fieldsmedaljen som man får för framstående arbete i matematik. Det har funnits många kvinnor som bidragit till vetenskapen men som sällan är kända som Einstein, Newton eller Gallieo. I filmerna förklarar vad kvinnorna bidragit med:

Grace Hopper


Det är inte ofta vetenskapspersoner får vara med i amerikanska takshows

Grace Hopper - uppfann den första kompilatorn, som idag tex gör om Java till språk så datorn förstår, förklarar pedagogiskt hur lång en nanosekund är

Ada Lovelace


En kort genomgång av Ada Lovelace bidrag till vetenskapen. Hon skrev enligt många det första datorprogrammet över 100 år innan den första datorn tillverkades.

Hedy Lamarr


Förutom att vara filmstjärna i Hollywood skapade hon 1942 tillsammans med George Antheil ett system för automatiskt frekvensbyte som skulle göra det omöjligt för fienden att störa torpeder. Systemmet börjades användas först 1962. Deras idé blev grunden för tekniker som Bluetooth.

Hypatia (350 fKr – 370 fKr)


Detta klipp är från filmen Agora. Sekvensen ovan är uppdiktad men hon var en duktig matematiker. Den första kvinnliga matematikern vars liv är dokumenterat.

Emmy Noether


Einstein kallade henne den viktigaste kvinnan i matematikens historia. I filmen förklarar man varför. Kortfattat kan man säga att det finns symmetrier i fysiken som motsvaras av en fysikalisk konserveringslag som tex lagen om energiens bevarande, rörelsemängdens bevarande.

Listan kan göras längre och har jag missat någon uppenbar så skriv i kommentarerna. Jag avslutar med superhjälten nummer ett. Anledningen till varför hon kan jämföras med en superhjälte kommer i slutet av filmen

Marie Curie


Endast fyra personer har fått Nobelpriset två gånger. Marie är en av dessa. Första gången för forskning om radioaktivitet och andra gången för upptäckten av grundämnena radium och polonium. Hon avled av aplastisk anemi 1934, troligen ett resultat av den joniserande strålning hon varit utsatt för i sitt laboratorium. Hennes anteckningar (och till och med hennes kokböcker) från 1890-talet anses på grund av deras strålningshalt vara för farliga att hantera, och förvaras i blyfodrade lådor. Den som vill läsa dem måste ha på sig skyddskläder.

Caroline Herschel


Hon var den första kvinna som fick avlöning för sitt bidrag till vetenskapen, som fick motta Royal Astronomical Society’s guldmedalj (1828) och som tillsammans med Mary Somerville utnämndes till hedersmedlem i Royal Astronomical Society (1835). Dessutom utnämndes hon 1838 till hedersmedlem i Royal Irish Academy. Den preussiska kungen Fredrik Vilhelm IV gav henne en guldmedalj för vetenskaplig forskning på hennes 96-årsdag 1846

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...