Matematikspel - multiplikation med Multix


En sak som verkligen kan ta kol på elevers matteintresse är multiplikationstabellen. Det finns en hel del spel på nätet. Ofta är de bara digitala versioner av pappersvarianter eller spel på tid. Ett spel som avviker från mängden är Multix. Jag testade det på en elev som verkligen inte ville lära sig tabellerna. Det slutade med att eleven gjorde alla 30 nivåerna på en dag. Matematik är så mycket mer än multiplikationstabellen men att kunna den underlättar i vardagen och i elevens fortsatta lärande.

Så här skriver tillverkaren
Varför ska jag använda Multix?
  • Att kunna multiplikationstabellen är både kul och nödvändigt, men det kan ofta vara svårt och krångligt att lära sig den ordentligt.
  • Multix erbjuder mindre frustration. Systemet är uppbyggt så att det inte går att svara fel! Det börjar enkelt och blir progressivt svårare.
  • Det är svårt att komma ihåg abstrakta siffror. Multix gör det enklare för dig genom att använda minnets fantastiska förmåga att associera ljud och bild.
  • Vem kan använda Multix?
  • Multix är helt gratis att använda för alla.
  • Multix passar bra både för den som aldrig stött på multiplikation, för den som vill använda den parallellt med andra hjälpmedel, men även för den som vill lära sig alla tabeller som ett rinnande vatten.
  • Du behöver bara en webläsare med tillgång till internet och förmågan att använda muspekaren.
Multix blir gradvis svårare och eleven kan pröva sig fram

Pröva själv

Kommentarer

Jag hittade en metod där man räknar multiplikationstabellerna 6-10 på fingararna. Man måste då kunna multiplikationstabellerna 0-5 utantill. ncm.gu.se/media/namnaren/npn/arkiv_xtra/09_2/mattfolk.pdf

Jag rekommenderar Aritm i slutskedet av inlärningen av tabellerna för de fyra räknesätten ty Aritm tar garanterat upp alla uppgifter en gång och man måste svara rätt en gång mer än man svarar fel för att komma ur programmet (man kan naturligtvis avbryta i förtid eller pausa). Aritm finns för många system: t.ex. mobiltelefoner, kalkylprogram, grafräknare och webbläsare. De olika Aritm-programmen/apparna hittar man via aritm.orbin.se. Aritm är öppen källkod och i vissa fall kan man direkt redigera källkoden på miniräknaren eller rutarkprogrammet.