torsdag 22 augusti 2013

16 bra program och tjänster på Internet


Det finns massor med program och tjänster på Internet. Jag älskar att pröva nya men det är några som jag använder väldigt ofta. Skriv gärna i kommentarerna vad du tyckte.

bit.ly
Förkortar av Internetadresser. Det går att anpassa till tex bit.ly/minlank (Om den inte är upptagen förstås)Använder för att ge eleverna eller vänner länkar till långa URL:er


Diigo
Bokmärkeshanterare som du kan dela med dig av.
Se min publika bokmärkeslista här: http://www.diigo.com/user/visuellvet


Dropbox
2 Gb gratis backup av dina filer. Genom att installera Dropboxklienten behöver jag bara välja en mapp på min dator (mac och/eller PC). Allt i den mappen lagras på Dropboxservrarna och hamnar på alla andra datorer jag väljer att installera klienten på. UTAN att jag behöver göra något! Dessutom har jag tillgång till Dropbox på min smartphone via Dropbox appen.


Evernote
Kom-i-håg program till PC/mac/android/Iphone.

feedly.com
En tjänst  som håller reda på alla uppdateringar på webbplatser, forum, tidningar, bloggar mm. De bästa alternativet för att hålla reda på alla RSS-flöden


Google translate
Översätt enstaka ord, meningar eller hela webbplatser. Just nu mellan dessa språk


Gratisprogram
Här får du massor med tips på gratisprogram organiserade i kategorier.

Jing
Ta skärmbilder eller spela in en liten skärm film. Ladda upp - dela med dig. Det är löjligt lätt. Ett måste för alla lärare som vill förklara något för en elev som ställer fråga via nätet.


LassPass
Efter att diverse lösenord blivit hackade har det visat sig att många har för lätta lösenord och dessutom använder samma lösenord på olika webbplatser. LassPass är det perfekta botemedlet. Du behöver bara komma ihåg ett lösenord. De andra skapas av programmet.

OpenOffice
"OpenOffice.org är en komplett kontorssvit som ger dig verktygen du behöver varje dag." så skriver de om programet. Istället för att betal för Word och Excel klarar du dig långt med denna gratisvariant


Pixlr
Ett fantastiskt bildredigeringsprogram som du varken behöver betala för eller installera. Bara ladda upp fotot. redigera, spara. En utförlig manual hittar du här.


Sprend
Skicka upp till 2Gb filer, gratis. Ingen reklam, utan att behöva vänta på att få ladda ner. Dock kan man bara ladda ner filen en gång. Perfekt för när läraren eller eleven skickar stora filer.

Säkerhetskopiering
För PC finns SyncToy
För mac finns Time Machine


VLC
Du kommer aldrig behöva något annat filmuppspelningsprogram. Den tar de flesta filerna och jag har hittills inte hittat något format den inte kan spela upp.

Youtube
Detta känner du så klart till, men För att sätta igång en film på Youtube på valfri tid. Högerklicka på filmen ”Kopiera videadressen vid aktuell tid”. Kopiera in länken där du vill ha den. Testa gärna de andra valen i högerklicksmenyn.

Zip (WinZip, WinRar, 7Zip gratis)
Egentligen borde detta vara det första man lär sig när man ska skicka filer. Med ett filkomprimeringsprogram (Zip-program) kan du packa många filer i samma fil, så du bara behöver skicka en fil. En kort manual finns här.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...